20 Aralık 2009 Pazar

9. ŞAPKA PARTİSİ'NİN ARDINDAN


Bir "Şapka Partisi"ni daha sağ salim yapıp, birbirinden renkli anılarıyla geride bıraktık. Sık sık söylüyorum; bu blogu oluştururken amacımız hayatımızı renklendiren anılarımızı bize edindirdikleri tecrübelerle birlikte kayıt altına almaktı. 2001 yılından bu yana istisnasız her sene düzenlediğimiz Şapka Partisi bunlardan biri işte...

2. yılında katılım için şapka takma kuralını getirdiğimiz partimize ilk yıllarda klasik, biraz sonrasında enteresan ama satın alınmış şapkalarla geldik. 2005 yılında bir arkadaşımız ilk kez kendisinin tasarladığı, tepesinde düğmesine bastıkça dönen pervanesi olan bir şapka ile katılınca, gelecek yılların en büyük eğlencelerinden birinin yaratılmasına da ön ayak oldu. O yıl şapka tasarlamanın, şapka almaktan daha keyifli olacağına karar verdik. 2006 yılında ilk kez "şapkanızı tasarlayın" dedik.

Tasarım şapkada ilk zirveyi 2007 yılındaki partide yaşadık. Kırmızı - beyaz giyinme kuralı da ilk kez o yıl konmuştu [ikide bir "kural" diyorum ama bunların hepsinin organizasyonu daha da farklılaştırmak , renklendirmek, abartmak ve dolayısıyla rutin hayatın, rutin eğlencelerin dışında bir şeyler yaratma çabası olduğunu anlamışsınızdır sanırım:)]. O yıl katılımcılar yarattıkları şapkalarıyla olay ve heyecan yarattılar. Zaten 2007'den sonra bir daha hiç bir şey eskisi gibi olmadı... Çıta öyle bir yükseldi ki artık bunun düşmesine hiç birimiz izin veremezdik. Aslında bunun için endişenmeye gerek yoktu (yokmuş).

Bir şeyler yaratıyor olmanın verdiği keyif bağımlılık yaratan cinstendir, 2007 itibariyle katılan herkes "bağımlı" hale gelmişti bile... Sonrasında tasarımda giderek harikalar yaratılmaya başlandı. Giderek daha çok katılımcı dahiyane fikirler ve ciddi el emeği ile oluşturulmuş şapkalarıyla gelmeye başladılar.

Bu yıl tasarım şapka katılımında da rekor düzeye eriştik, 50 katılımcımızın 40'a yakınının şapkası tasarlanmış, özel olarak uğraşılmıştı. İnsan yaratıcılığının sınırının olmadığını tekrar ve tekrar bu basit denilebilecek aktiviteyle yaşıyoruz. Hiç bir şapka bir diğerine benzemiyor. Bu kısım gerçekten hayret verici. Son 3 yıldır herhangi bir şekilde fikren ya da uygulama olarak birbirinin aynı ya da benzeri olan şapka görmedik.

Şimdi biraz 2009'un şapkaları konuşsun:

Alev'in şapkası "Kral aç"

Renay ve şapkası "Pop Star"

Güçlü'nin şapkası "Topbaş", Özge'nin şapkası "Hepsini ben emdim", Burcu'nun şapkası "Gökkuşağı"

Barış'ın şapkası "Simitçi":)

Ejder'in şapkası "Rock DJ"

Nerzan'ın şapkası "Mado'da buluşalım"

Tuğrul'un şapkası (tabii görebilirseniz) "Le Minör":)

Dilara'nın şapkası "Lady Di in Ascott"

Taylan'ın şapkası "Kafalar 1500"

Ayşe'nin şapkası "Kafadan iç"

Güçlü'nün şapkası "İşçinin yeni yıl rüyası"

Altuğ ve Vildan'ın tasarımları: "Galyalılar":)

Canan'ın şapkası "Aynı anda kaç kişi emebilir?"

Dilber'in şapkası "Hayaller üzerinde dört nala giden mor at" (at bu fotoda görünmemiş:)

Aylin'in şapkası "Yin-Yang"

Aylin'in şapkası "Çilekli Bon Bon"

Ayşem'in şapkası "Alway Cik cik"

En Yaratıcı Şapka yarışmasının 2009 yılı 1.si benim. "Ören Bayan" isimli şapkamı yaparken de çok eğlendim.

Bendeniz "Ören Bağyan", ödülümü gururla gösterirken:)

Yünlerden bir şey yapmaya aylar önce karar vermiştim. Yaratıcı Şapka Yarışmasında şapkanıza verdiğiniz isim de önemli oluyor, yaratıcı bir isim nedeniyle çok puan alan şapkalar da oldu geçmiş yıllarda . Sonra "ören bayan" logosunu yünlerin üzerinde de kullanmaya karar verdim. İnternette "ören bayan" logosu ararken, bir grup yaratıcı grafikerin ören bayan logosu ile bir yarışma yaptıklarını ve birbirinden çılgın ören bayan logoları ürettiklerini gördüm; logoları onlardan seçtim.

Şapkamdan detay: Ören Bayan'ın bilmediğimiz halleri:)

Şapkam bayağı ağırdı, idare etmesi biraz zor oldu:)

Alev ve Renay her partide katılımcılara ısrarla "şapkanızı tanıtın, yarışma öncesi kulis yapın" diye tavsiyede bulunurlar, bu sene tavsiyelerine ben de "ciddi ciddi" uydum. Aslında bunu, evsahipliği pozisyonu nedeniyle, biraz da insanları bir sonraki sene farklı pazarlama yöntemleri yartmaları için gaz vermak amacıyla da yaptım:) İşi iyice abartmak için seçtiğim birbirinden çılgın "ören bayan" logolarından stikerler yaptırdım, bunları geceye her gelenin yakasına "oyunuzu bana verin" diyerek yapıştırdım:) Gerçi, bu kulise çok de gerek yoktu, çünkü şapkamın kendisi hakikaten iddialıydı:) ("Mütevazi" bir insanımdır gördüğünüz gibi:)) Her gören "Bu sene 1.lik kesin senin" dedi.

Ören Bayhan:)

" Ören Bayan" "Aç Kral" ile:)

Tabii ki bu işin "geyiği", amaç yarışmaktan çok eğlenmek ve bizler gibi gelen ve yarışan herkesin çok eğlendiğini biliyorum.

Bu yılın ilk beşi:
1. Ören Bayan
2. Aynı anda kaç kişi emebilir?
3. Simitçi (kendi tabiriyle "Zitçiieee":)
4. Çilekli Bonbon
5. Galyalılar
Önümüzdeki yıl Şapka Partisi'nin 10. yılı, şimdiden heyecanlanıyoruz, şimdiden birbirimize "seneye görürsünüz öyle bir şapka yapacağım ki hepinizi silip süpüreceğim" demeye başladık:) 10. yıl olacağı için belki bir miktar kostüm de girebilir işine. Neden olmasın???

2009 Şapka Partisi Hatırası...

16 yorum:

nihal dedi ki...

Ya çok güzel olmuş tüm şapkalar, organizasyonunuzun sebatına hayran kaldım. Tabi benim oyum da otomatikman senin şapkaya.

Basak dedi ki...

Teşekkür ederiz Nihal, bekleriz sizleri de:)

ALEV dedi ki...

Yürekler geniş olunca yapılan şeylerde güzel oluyor bence.Şapkanda çok kadınsı olmuş.Keyfinize bayıldım.

ABİ dedi ki...

galyali sapkalarini ve biyiklarini cok sevdim...

Unknown dedi ki...

gerçekten haketmişsiniz ve çok güzel fikirler çıkmış ortaya :)
ben dilara dan takip ettiğim kadarıyla gece de harika gözüküyordu...siz de çift olarak harikaydınız sevgiler...
sesiz takipciniz...

minimalist dedi ki...

valla tebrik ederim acayip güzel bir düşünce ve eğlence . Şapkalara bayıldım herkes acayip yaratıcı. Seninkisi de süper. ödülün için de tebrik ederim. Çok hoşsunuz. Postu izlerken yüzümde güzel bir gülümseme yarattın ve bana acayip ilham verdin. Bunun için de teşekkürler:))

Basak dedi ki...

Sevgili Alev; çok çok teşekkürler,o senin güzel görüşün, ne de olsa bakanın içindeki niyete göre değişir herşey. Şapkam hakikaten uğraştırdı beni ama biraz biçki-dikiş pratiğim olsa bu kadar uğraşmazdım sanırım. Acemilik işte...

Sevgili Abi; haklısın biz de bayıldık, Asteriks kılığındaki arkadaşımız Altuğ zaten her sene süper bir fikir yaratır. Üstelik Asteriks ruhuna öyle bir kaptırmıştı ki diğer fotolarda bile hep Asteriks ifadeleri ve mimikleriyle poz vermiş:)

Sevgili Burcu, sana da çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Kapımız açık, bekleriz.
Sevgiler

Basak dedi ki...

Minimalist senin fikrin benim için önemli, o yüzden sana ekstra teşekkür ederim:) İlham da olabildiysem benden mutlusu yok... İnsan yola çıkmadan başına ne geleceğini bilemiyor, benim ve Alev'in şapka tasarlama aşaması aynen böyle oldu. Her adımda biraz daha geliştirdik, o süreçte ilham da geldi bize adım adım. Sanırım bu durum herkes için geçerli.

Adsız dedi ki...

harika bir geceydi basakcim.
ben de bir parcasi oldugum icin cok mutlu oldum ve blogumda da yazdigim uzere sen benim birincimdin ilk andan beri.
en iyi olan kazandi:)

Basak dedi ki...

Dilaracım geldin ve bizi çok mutlu ettin, tekrar teşekkür ederim arkadaşım. bu arada ismin hayli şifreli çıkmış, klikleyince senin profiline ulaşıyor , sanırım teknik bir sebepten. kısa zamanda görüşmek üzere, sana da geçmiş olsun...

funda dedi ki...

OOOO süüperr hepsii

Basak dedi ki...

Fundacım sen ve güzel oğluşunun keyif alacağından eminim, hadi seneye sizde gelin?

Adsız dedi ki...

Ne güzel şapkalar yahu , çok güzel buldum bloğnuzu ve resimleri,
Sevgilerimle
A.B
ps: Haberimiz olsaydı bizde katılırdık :)

Basak dedi ki...

Teşekkürler Red Riding Hood; e seneye gelirsiniz artık. Önce arkadaş olmamız lazım malum:))))

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

merakla bekliyorum bu senekini nasıl olacak!!! le minör ün nüktedanlığına hayran kaldım:) pek şatafatlı aslen:)

Alev dedi ki...

Sevgili Sütüme Saralleme Karışma,

Bu sene 10 uncu partiyi yapacağız. 10 un şerefine biraz daha hareketli bir içerik planlıyoruz. Şapkalar ve televoting yine aynen devam. Senin mesajınla beraber biz de organizasyon çalışmalarına başladık.